top of page

Koronavírus tájékoztató

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban a vírus állategészségügyi vonatkozásairól osztunk meg információkat kutya és/vagy macska tulajdonos ügyfeleink részére.

Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet arról, hogy vajon megfertőződhet-e a kutya vagy macska a COVID-19 vírussal, okoz-e betegséget náluk, kutyától vagy macskától átvihető-e a fertőzés, és mit kell tennie az állattartónak, hogy megvédje magát és kedvencét a betegségtől. 

 

COVID-19 vírus

 

Sokféle különböző koronavírus létezik.

A jelenlegi világjárványt egy új fajta koronavírus okozza, amit COVID-19- nek nevezünk, amely emberekben okoz enyhébb, megfázásos tüneteket, de súlyos légzőszervi tünetek jelentkezése sem ritka.

 

Léteznek kutya/macska koronavírusok is?

 

Kutyáknál és macskáknál is létezik koronavírus okozta betegség, amelyek azonban nem új keletűek, már igen régóta ismertek. Ezek a vírusok is a koronavírusok családjába tartoznak, de teljesen más, a COVID-19 vírustól kükönböző nemzetségbe sorolják öket.

 

Kutyáknál a canine enteralis coronavirus (CECoV) okozta betegség világszerte elterjedt, főleg a kölyök kutyákat érinti. Gyomor-bélpanaszokkal jár, enyhe lefolyású,  hasmenéses betegséget okoz. Gyengébb immunrendszerű kutyáknál étvágytalanság, gyengeség, hasmenés, hányás jelentkezhet. Legtöbbször kezelés nélkül vagy néhány napos tüneti kezeléssel meggyógyulnak a betegek.

Szintén létezik kutyáknál a canine respiratory coronavirus (CRCoV), amely enyhe légzőszervi tüneteket okoz kutyáknál.

 

Macskák esetében is létezik egy enterális koronavírus (FECV) amely szintén régóta ismert és fennálló betegség. Széles körben elterjedt hazánkban is. A vírus fertőzött bélsárral való érintkezés útján terjed a macskák között, különösen ott ahol sok macska él együtt.A fertőződés legtöbbször tünetmentes, észrevétlen marad, de a fertőzött macskák egy részében kialakulhat egy veszélyesebb vírusforma a fip vírusa( FIPV), amely már súlyos betegséget okozhat, amely FIP betegség néven ismert.

Ez már lehet halálos betegség is a macskák számára, lázzal, vérszegénységgel, folyadék felhalmozódással jár a hasüregben. Később súlyos fogyás, legyengülés, étvágytalanság látható. A betegség nem gyógyítható. Más, ritkább formája is létezik, amely idegrendszeri, bénulásos tünetekkel, vagy nehezített légzéssel jár.

 

A kutya és macska koronavírusok embert nem fertőznek meg, csakis kutya illetve macska fogékony a fertőzésre és a betegség is csak náluk alakul ki.

 

Az emberi COVID-19 járványban nem ezek a koronavírusok játszanak szerepet, hanem egy hasonló, új vírusról van szó, amely emberek egymás közötti fertőződését okozza. 

 

Elkaphatja-e a kutya/macska a COVID-19 vírust?

 

Van néhány elszigetelt eset, amikor is azt találták a kutatók, hogy a kutya és még inkább a macska megkaphatja a COVID-19 vírust, de klinikai tünetek nem alakulnak ki bennük, betegséget nem okoz.

 

Fertőzhet-e a kutya/macska embert a COVID-19 vírussal?

 

Eddig semmilyen, háziállattól eredő humán fertőződést nem igazoltak a szakemberek. A COVID-19 vírus kizárólag emberek egymás közötti fertőződésével terjed.

 

A vírus azonban olyan felületekről is terjedhet, amelyet előzőleg fertőzött személy érintett, ezért kis eséllyel ugyan, de a lehetőség fennáll, hogy a kutya/macska szőrén, pórázán, ruháján, szállítódobozán lévő vírus átvihető.

 

Miket javaslunk?

 

A mostani helyzetben jó ötletnek tűnik az, hogy a családtagok kivételével mások ne simogassák az állatainkat és mi sem simogassuk más kisállatokat. A helyes és gyakori kézmosás és fertőtlenítés is fontos, ha bármilyen felületet érintünk. A szociális távolságtartás szabálya most a kisállatok felé is betartandó.

 

Ha valaki beteg vagy pozitív teszt eredménye van, lehetőség szerint kérjen meg egy másik, egészséges családtagot a kutya/ macska ellátására.

 

Ha ez nem valósítható meg, akkor a beteg gazdi lehetőleg arcmaszkban lássa el az állatokat továbbá a tevékenység előtt, és után is mosson alaposan kezet.

 

Ha a kutya bármilyen légzőszervi vagy emésztőszervi tünetet mutat, kerülni kell a kutyafuttatókat, kutyás közösségeket és ne vigyük kutyakozmetikushoz sem.  Az állatorvosok azonban fel vannak készülve ebben a helyzetben is a betegek fogadására.

 

A sétáltatott kutyusok székletét mindig szedjük össze, így is csökkentve az esetleges fertőző betegségek terjedését a kutyák között.

 

Gyógyítható a koronavírus okozta betegség?

 

Sem az emberi COVID-19, sem a kutyák és macskák koronavírusos betegségére nincsen specifikus gyógyszer, mint a vírusos betegségekre általában. Tüneti, és támogató terápia lehet, de a betegséget a saját szervezetnek kell legyűrnie embernél állatnál egyaránt.

 

Védőoltás elérhető?

 

A COVID-19 vírus ellen jelenleg még nincs védőoltás.

A kutya koronavírusok ellen léteznek megelőző védőoltások, de ezek nem az alapvető oltások közé tartoznak, feltételekkel ajánlottak csak. Macskák számára nincs védőoltás.

 

A tájékoztatót frissítjük, ha új információk jelennek meg a koronavírus  járvánnyal kapcsolatban.

 

2020.04.24.

bottom of page